Molasse burdigalienne

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Représentation et statut

Couleur CMYK
N/A
Couleur RGB
R: 125 G: 125 B: 125
Rang
Formation lithostratigraphique
Usage
Ce terme n'est pas en usage.
Status
terme obsolète (abandonné)

Nomenclature

Deutsch
Burdigale Molasse
Français
Molasse burdigalienne
Italiano
Molassa burdigalianna
English
Burdigalian molasse
Variantes historiques
Burdigalien auct. (Rutsch 1933), Burdigalien = unterer Teil der OMM (Gerber & Wanner 1984), Molasse burdigalienne, Burdigalian facies (Schoepfer & Berger 1989)

Description

Épaisseur
250-300 m (Gerber & Wanner 1984)

Hiérarchie et succession

Unités sus-jacentes
Unités sous-jacentes

Géographie

Paléogéographie et tectonique

Termes génériques
Type de protolithe
  • sédimentaire
Métamorphisme
non métamorphique

Références

Révision
Schoepfer Pascal, Berger Jean-Pierre (1989) : «Burdigalian» and «Helvetian» in Western Switzerland. Geol. Carpathica 40, 17–21

p.17: [The lower part of the OMM] corresponds to the "Burdigalian facies". It is built of a tide- and wave-dominated sandy unit in which sedimentological (Homewood et al. 1981) as well as paleontological (Berger 1985) analyses have been carried out.
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